پرچ کاری چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد؟

چکیده : گروه ایران متال مارکت سالهاست که با مشارکت تولید کنندگان بومی کشور و با وارد کردن محصولات مرغوب و باکیفیت، در سریعترین زمان ممکن، اجناس مورد نیاز مشتریان را فراهم میکند. لذا ما به شما اطمینان میدهیم که با خرید از این مجموعه؛ خریدی مقرون به صرفه و مطمئن را تجربه میکنید که نظیر آن را در هیچ فروشگاه عرضه کننده فلزات صنعتی نخواهید یافت!
پرچ کاری چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد؟
نیاز به اتصال قطعات در صنایع مختلف را نمیتوان نادیده گرفت. کارشناسان به منظور رفع این نیاز از روشی به نام پرچ کاری استفاده میکنند. به عبارت دیگر میتوان گفت که پرچ کاری یک فرایند پیچیده و کاربردی است که برای متصل کردن قطعات مختلف در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد.
اهمیت بالای این فرایند و پیچیدگیهای آن باعث میشود تا تصمیم بگیریم در رابطه با مزایا و معایب این روش اتصالی صحبت کنیم. البته قبل از آن باید بگوییم که شما میتوانید جهت خرید انواع میخ پرچ های مرغوب و باکیفیت به ایران متال مارکت مراجعه نمایید، تا با قیمتیهای مقرون بهصرفه، لذت یک خرید مطمئن و آسان را تجربه نمایید.
پرچ کاری چیست؟
برای درک بهتر توضیح پرچ کاری لازم است تا در ابتدا با پرچها آشنا شوید. اگر بخواهیم تعریفی دقیقی و کامل از این قطعات ارائه دهیم، میتوانیم بگوییم که پرچها قطعاتی هستند که از نظر ظاهری شباهت بسیاری با سنجاق فلزی دارند. این قطعه که از یک دم مشخص، ساقهای استوانهای و سر تشکیل شده است به عنوان یک اتصال دهنده مکانیکی مورد استفاده قرار میگیرد که میتواند دو قطعه را به صورت دائم به یکدیگر وصل کند.
در صنایع مختلف هنگامی که بخواهند دو قطعه را بدون نیاز به اینکه روزی از یکدیگر جدا شوند، به هم متصل کنند از پرچها بهره میبرند.
این قطعات از آلیاژهای مختلفی چون مس، آلومینیوم و کربن ساخته شده است. بسته به اینکه قطعه مورد نظر قرار است چه قطعاتی را به یکدیگر وصل کند، تصمیم گیری میشود که کدام یک از پرچهای ساخته شده از کدام آلیاژها تهیه شوند.
کاربرد پرچ کاری
پس از آشنایی افراد با پرچ کاری، این سوال مطرح میشود که این قطعات در صنایع مختلف چه کاربردی دارند؟ به طور کلی میتوان گفت کاربرد پرچ کاری به شرح زیر است:
-
متصل کردن فلزاتی که از جوش پذیری پایینی برخوردارند.
-
در طراحی و ساخت قطعات مختلف هواپیما.
-
متصل کردن فلزات نورد شده و ورقها به یکدیگر.
-
طراحی و ساخت بدنه اتوبوس و واگون.
-
طراحی و ساخت جرثقیل و مخازن.
به طور کلی میتوان گفت از این قطعات مهم تقریبا در تمامی صنایع برای متصل کردن دو یا چند قطعه به یکدیگر استفاده میشود.
انواع روشهای پرچ کاری
دما یکی از معیارهایی است که باعث تقسیم بندی روشهای پرچ کاری به دو دسته روش سرد و گرم میشود. به بیان دیگر میتوان گفت بسته به دمایی که که در آن چکش کاری میخهای پرچ انجام میگیرد، آنها را به دو دسته تقسیم بندی میکنیم.
-
پرچ کاری سرد، به فرایند اتصال دو قطعه در دما اتاق گفته میشود. از آنجایی که در این شرایط پرچها گرم نمیشوند، طبیعی است که نیاز به چکش بیشتری احساس شود. این فرایند با سرعت بسیار بالایی انجام میگیرد. اما اگر قطعات دارای قطر زیادی باشد یا از مواد و آلیاژهایی با مقاومت بالا در برابر ضربه تشکیل شده باشند، نیاز است از نیروی زیادی برای انجام این فرایند استفاده کرد.
-
هنگامی که دو قطعه از مقاومت بالایی در برابر ضربه و فشار برخوردار است، به منظور راحتی بخشیدن به فرایند اتصال از حرارت دادن استفاده میشود. این فرایند باعث میشود تا اتصال دو قطعه با راحتی بیشتری انجام گیرد. پرچ کاری داغ یا گرم بیشتر مناسب اتصال قطعاتی با قطر بسیار بالا است.
نحوه انجام پرچ کاری
اطلاع از نحوه انجام پرچ کاری برای تمامی کسانی که در صنایع مختلف به کار و فعالیت میپردازند، یا به عبارتی فنی هستند، لازم و ضروری است. این افراد با انجام فرایند نام برده میتوانند نیاز خود را به جوش و جوشکاری برای متصل کردن قطعات مختلف به حداقل رسانند. یکی از فلزاتی که پرچ کاری معمولا روی آن انجام می شود استیل فنری است.
بسته به ضخامت صفحه و همچنین اندازه قطعات، نحوه انجام پرچ کاری متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال اگر بخواهیم یک صفحه نازک را پرچ کنیم، قطعا این فرایند را به صورت دستی و بدون استفاده از هیچ وسیله خاصی انجام میدهیم. اما چنانچه بخواهیم قطعاتی با اندازه و طول بالا را به یکدیگر پرچ کنیم، قطعا نمیتوان از روشهای معمولی بهره برد. در چنین شرایطی لازم است تا از ماشینها و ابزارهای خاص صنعتی استفاده میشود تا این فرایند ساده شود.
آنچه که میان پرچ ساده و ماشینی مشترک است نیاز به سوراخ کردن محل مورد نظر قبل از آغاز فعالیت است.
مزایای پرچ کاری
افرادی که متقاضی پرچ کاری به منظور اتصال قطعات مختلف به یکدیگر هستند، معمولا این سوال را در ذهن پرورش میدهند که این روش نسبت به سایر روشهایی که برای اتصال مورد استفاده قرار میگیرد، چه مزایایی دارد؟
بنا به گفته متخصصانی که در این زمینه فعالیت میکنند، مزایای پرچ کاری عبارت است از:
-
اگر روزی به هر دلیلی تصمیم گرفتید دو قطعه به یکدیگر پرچ شده را جدا کنید، قطعات آسیب کمتری را تجربه خواهند کرد.
-
هزینه اتصال بخشیدن به وسیله پرچها نسبت به سایر روشهای اتصالی بسیار کمتر و مقرون به صرفهتر است.
-
این فرایند کاملا با محیط زیست تطابق دارد. بدین معنی که در اثر انجام آن هیچ گونه دود و آلودگی ایجاد نمیشود.
-
پرچ کاری در مقایسه با دیگر روشهای مورد استفاده برای اتصال قطعات به یکدیگر از مقاومت و استحکام بالاتری برخوردار است.
-
از دیگر مزایا استفاده از پرچها میتوان به وزن کم و مقاومت در برابر عوامل شیمیایی و فیزیکی است.
-
با توجه به فرایند پرچ شدن قطعات به یکدیگر میتوان گفت قطعاتی که به وسیله پرچ به یکدیگر متصل میشوند، کمتر دچار آسیب در فرایند اتصال میشوند. بهتر است بگوییم هیچ آسیبی را در این فرایند تجربه نمیکنند.
-
عمومی یا افقی بودن فضایی که میخواهیم قطعات را در آن پرچ کنیم هیچ محدودیتی در انجام این فرایند ایجاد نمیکند.
-
تقریبا میتوان گفت تمامی قطعات حتی قطعاتی که از یک آلیاژ ساخته نشدهاند را میتوان به وسیله این روش به یکدیگر وصل کرد.
-
این روش نه تنها برای اتصال فلزات ساخته شده بلکه جهت متصل کردن قطعاتی که از فلز ساخته نشدهاند، نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
معایب پرچ کردن
این روش اتصالی در کنار مزایا بسیاری که دارد از معایبی نیز برخوردار است. با در نظر گرفتن معایب پرچ کردن و قرار دادن آن در کنار مزایا این روش، امکان تصمیم گیری درست برای شما فراهم است. لازم به ذکر است معایب این روش در بیشتر مواقع نسبت به جوشکاری که یک روش متداول برای اتصال دادن است، سنجیده میشود.
-
همان گونه که پیشتر نیز اشاره کردیم در پرچ کردن نیاز است تا از چکش استفاده شود، بنابراین طبیعی است اگر نسبت به جوشکاری شاهد ایجاد آلودگی صوتی بیشتری باشیم.
-
برآمدگیهایی که در اثر فرایند پرچ شدن ایجاد میشود، ممکن است زیبایی قطعات را کاهش بخشد.
-
اتصال قطعات به این روش نیازمند صرف زمان بیشتری است. بنابراین نیاز است تا شما وقت بیشتری را به این کار اختصاص دهید.
-
در اثر پرچ شدن قطعات فلزی ممکن است شاهد رخ دادن تنش در این قطعات باشیم.
-
سوراخ کاری در این فرایند سطح مقطع را تحت تاثیر قرار میدهد.
انواع میخ پرچ کاری
از آنجایی که پرچ کردن قطعات به یکدیگر با استفاده از روشهای مختلفی انجام میگیرد، طبیعی است که شاهد پدید آمدن انواع میخ پرچ کاری باشیم. در واقع میتوان گفت نوع میخ مورد نیاز با توجه به روش پرچ شدن قطعات با یکدیگر متفاوت است.
میخ پرچ افشان
مقاومت قطعات در برابر عوامل مختلف نقش بسیاری در انتخاب یک پیچ مناسب برای پرچ کاری دارد. میخ پرچ افشان بیشتر برای اتصال دادن قطعاتی که از مقاومت بسیار کمی برخوردار است یا به عبارت دیگر نرم میباشد، استفاده میشود.
این میخ قادر است تا با پوشش دهی بیشتر قطعات از آسیب دیدن آنها جلوگیری کند.
میخ پرچ قارچی
گاهی نیاز داریم تا هیچ ردی از پرچ شدن قطعات به یکدیگر در ظاهر دیده نشود. در چنین شرایطی استفاده از میخ پرچ قارچی گزینه مناسبی است. به عنوان مثال فرض کنید که قصد دارید دو ورق فلزی نازک را به یکدیگر اتصال دهید، در چنین شرایطی استفاده از این میخهای قارچی مانند گزینه مناسبی است.
میخ پرچ کور
از میخ پرچ کور بیشتر برای اتصال دادن مواد سختی چون قطعات فلزی استفاده میشود. البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که امکان استفاده از این میخها برای اتصال قطعات سنگینی که در برابر خوردگی مقاومت بالایی ندارند، صحیح نیست.
میخ پرچهای کور بدون اینکه به دو طرف یک قطعه دسترسی داشته باشند، مورد استفاده قرار میگیرند، به همین دلیل با این نام شناخته میشوند.
میخ پرچ توپر
یکی از میخهای کاربردی در فرایند پرچ کاری، میخ پرچ توپر است. این میخها به دلیل تشکیل شدن از یک استوانه توپر بدین نام شناخته میشوند. استحکام و مقاومت بسیار بالا این قطعات باعث میشود تا از آنها برای اتصال قطعاتی که نیازمند استحکام بالایی دارند، همچون هواپیماها استفاده شود.
میخ پرچ لولهای
بدنه لوله مانند این قطعه باعث شده است تا از آن به عنوان میخ پرچ لولهای یاد شود. در صنایع مختلف برای اتصال قطعات سبکی چون چرم از این قطعات که اغلب از جنس برنج، فولاد نرم و آلومینیوم هستند، استفاده میشود. ناگفته نماند که این میخها از هزینه نسبتا کمی نیز برخوردارند. شما می توانید با خرید ورق استیل پرچ کاری را انجام دهید.
میخ پرچ کننده انفجاری
در طراحی و ساخت میخ پرچ کننده انفجاری از مواد منفجره استفاده میشود. این مواد هنگامی که در تماس با دما بالا قرار میگیرند، منفجر میشوند و موجب اتصال قطعات به یکدیگر میشود. پرچ کاری با استفاده از این میخها یکی از موثرترین روشهای اتصال است.
میخ پرچ کننده نیمه لولهای
پرچ کنندههای لولهای، قطعاتی با سر گرد و انتها سوراخ هستند که به دلیل عدم نیاز به مونتاژ محبوبیت ویژهای یافتهاند. همچنین بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
میخهای پرچ کننده چکشی
افرادی که متقاضی اتصال پروفیلها و همچنین ورقههای فلزی در صنایع مختلف هستند، میتوانند با استفاده از میخهای پرچ کننده چکشی که هم به صورت گرم و هم به صورت سرد مورد استفاده قرار میگیرند، استفاده میشوند.
لازم به ذکر است اگر قطعه اتصالی شما دارای قطر بیشتر از ده میلی باشد، از پرچ کاری گرم و در صورت کمتر بودن از پرچ شدن سرد استفاده میشود.
پرچ شکاف دار
پرچ تقسیم شونده که گاهی به آن پرچ تقسیم شونده نیز گفته میشود یکی از مهمترین میخهایی است که برای اتصال قطعات نرم چون چرم و پلاستیک مورد استفاده قرار میگیرد. این پرچها با جلوگیری از عدم تمرکز فشار در یک نقطه خاص از آسیب دیدن سطح جلوگیری میکند.
میخ پرچ کننده شانهای
یکی از کاربردی ترین و کم هزینهترین میخهایی که در فرایند پرچ کاری مورد استفاده قرار میگیرد، میخ پرچ کننده شانهای است. این قطعات از یک کلاهک در یک سمت و از شانه در سمت دیگر برخوردار است. طراحی خاص این قطعه باعث میشود تا در فرایند پرچ شدن بتوانند سرعت بالایی از خود نشان دهند.
لازم به ذکر است عمده استفاده از این قطعه مربوط به زمانی است که میخواهیم آنچه را که به یکدیگر اتصال دادهایم، به صورت آزادانه حرکت کند.
میخ پرچ کننده رزوهای
از دیگر میخهای مورد استفاده در فرایند پرچ شدن میتوان به میخ پرچ کننده رزوهای اشاره کرد. این دسته میخها نیز همچون میخهای شانهای امکان حرکت آزادانه برای قطعات اتصالی را فراهم میکنند. اما معمولا نسبت به میخهای شانهای کمتر مورد استفاده قرار میگیرند.
ایران متال مارکت
گروه ایران متال مارکت سالهاست که با مشارکت تولید کنندگان بومی کشور و با وارد کردن محصولات مرغوب و باکیفیت، در سریعترین زمان ممکن، اجناس مورد نیاز مشتریان را فراهم میکند. لذا ما به شما اطمینان میدهیم که با خرید از این مجموعه؛ خریدی مقرون به صرفه و مطمئن را تجربه میکنید که نظیر آن را در هیچ فروشگاه عرضه کننده فلزات صنعتی نخواهید یافت!
سوالات متداول
هزینه پرچ کردن قطعات بیشتر است یا جوشکاری؟
قطعا هزینه اتصال دادن قطعات به وسیله پرچ کردن بسیار کمتر از جوشکاری است، همین موضوع نیز باعث میشود تا در بسیاری از موارد از این روش برای اتصال قطعات انجام شود.
با توجه به معایب پرچ کردن آیا استفاده از این روش برای اتصال درست است؟
پرچ کردن در کنار معایب نام برده مزایایی نیز دارد. از آنجایی که میزایا این روش بسیار بیشتر از معایباش است، امکان چشم پوشی از این ویژگیهای منفی وجود دارد.