پرمویی بیش از حد (Excessive hairiness)؛ علت، علائم و راهکارهای درمانی آن

تمامی انسانها دارای میزان مشخصی مو بر روی نواحی مختلف بدن مانند صورت، سر و غیره هستند. تراکم این موها بسته بهشرایط ژنتیکی خود فرد است. در یک شرایط ژنتیکی عادی، بانوان بهمقدار بسیار کم موهای نازک بر روی بدن خود دارند و آقایان میزان قابل توجهی موهای ضخیم؛ اما در این بین، ممکن است که خانم یا آقایی بهصورت غیر عادی دارای مو بر روی اندام خود باشد، احتمالا مبتلا بهیکی از انواع بیماری پرمویی است. این بیماری خطری برای سلامتی ندارد اما میتواند از نظر روانی بهشدت افراد را تحت فشار قرار درد و تقریبا هیچکس در دنیا، نه مرد و نه زن نمیتوانند با آن کنار بیایند.
در صورتیکه قصد دارید اطلاعات بیشتری در رابطه با این محصول کسب کنید، تا انتهای این نوشته از درمانکده با ما همراه باشید تا بهصورت کامل در مورد پرمویی بیش از حد؛ علت، علائم و راهکارهای درمانی آن صحبت کنیم.
پرمویی بیش از حد چیست؟
لزوما هر شخصی که دارای موهای زائد زیاد و متراکم باشد را نمیتوان مبتلا بهاختلالات پرمویی بیش از حد دانست! مو بر روی اندام بدن یک ویژگی ژنتیکی برای بسیاری از موجودات جهان است تا بتوانند از این طریق خود را گرم نگه دارند اما با توجه بهاینکه انسان در مسیر تکامل خود برای چندین هزار سال است که راههای دیگری برای محافظت از پوست خود پیدا کرده، در طول زمان موی انسان خصوصا موهای بدن کمتر و کمتر شدهاند. رشد مو بر روی نواحی مختلفی مانند ساق دست، ساق و ران پا، اطراف ناحیه تناسلی، قفسه سینه و غیره هم برای زنان و هم برای مردان عادی است و معمولا افراد سعی میکنند از طریق روشهای مختلف از این موها خلاص شوند چرا که علاوه بر نکات مربوط بهزیبایی، تراکم بالای موهای زائد غیر بهداشتی بوده و در بانوان میتواند باعث بروز بیماریهایی مانند عفونت قارچی واژن شود.(منبع: شرق)
اما در هنگامی که مو برای زنان و مردان در نواحی مختلف بدن بیش از حد باشد، بهعنوان مثال موهای ضخیم و متراکم بر روی صورت بانوان و یا حجم بسیار زیادی از مو در کمر آقایان بهنحوی که نتوان پوست کمر را مشاهده کرد، میتوان نتیجه گرفت که فرد بهیکی از انواع اختلالات پرمویی بیش از حد مبتلا است.
انواع اختلالات پرمویی بیش از حد
اختلالات پرمویی میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشند اما در کلیترین دستهبندی ممکن، تمامی عوامل افراد را بهدو نوع از پرمویی بیش از حد مبتلا میکنند که این انواع عبارتاند از هیرسوتیسم و هیپرتریکوزیس.
هیرسوتیسم نوعی از اختلالات پرمویی است که تنها مختص بهبانوان بوده و ناشی از اختلالات هورمونی و مشکلات زنانه است و باعث رشد موهای زائد متراکم و ضخیم در نواحی مختلف بدن بانوان میشود؛ بهعبارت دیگر این اختلال فقط موهای زائد عادی را تقویت میکند و برای پیگیری بیشتر آن باید به دکتر زنان مراجعه کنید. اما نوع دوم، یعنی هیپرتریکوزیس میتواند هم برای بانوان و هم برای آقایان دردسر ساز باشد و بسیار شدیدتر است بهصورتی که تحت این اختلال، در تمامی نواحی بدن، حتی قسمتهایی که مو در آنها بهصورت طبیعی وجود ندارد موی زائد با تراکم و ضخامت بالا رشد خواهد کرد.
دلایل اختلالات پرمویی
اختلالات پر مویی که پیشتر انواع آن را بررسی کردیم، تحت عوامل مختلفی بروز میکنند. این عوامل میتواند در مردان و زنان متفاوت باشد اما معمولا پرمویی بهدلیل اختلالات هورمونی است. در ادامه بهبررسی دلایل پرمویی پرداختهایم.
سندروم تخمدان پلی کیستیک
این سندروم یکی از شایعترین دلایل اختلالات هورمونی در زنان است که یکی از عوارض آن میتواند انواع پرمویی باشد. البته مشکلات دیگر سیستم جنسی بانوان مثل قاعدگی نامنظم، مشکل در تخمکگذاری و یکسری موارد دیگر نیز میتوانند منجر بهبروز پرمویی شوند.
سندروم کوشینگ
این بیماری در واقع اختلال در کارکرد غده هیپوفیز است. این اختلال میتواند منجر بهافزایش ترشح هورمونهای کورتیکواستروئید یا کورتیزول در بدن میشود که یکی از عوارض این اتفاق، رشد بیش از اندازه موهای بدن است.
سندروم هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
این بیماری میتواند منجر بهایجاد اختلالات جنسی و بروز صفات مردانه در زنان بشود. در این بیماری سلولهای یک بافت از بدن جهش پیدا کرده و چند برابر حالت عادی رشد میکند و همین موضوع میتواند با عارضه پرمویی شدید همراه باشد.
سایر دلایل (CAH)
تا بهاینجا درباره دلایل اصلی مشکل پرمویی شدید صحبت کردیم اما برخی دلایل فرعی نیز وجود دارند که میتوانند منجر بهاین عارضه شوند. این موارد بهشرح زیر هستند:
-
چاقی و اضافهوزن
-
بارداری و یائسگی
-
مصرف برخی داروها
-
زمینههای ارثی و ژنتیکی
درمان پرمویی بیش از حد
برای اینکه بتوان مشکل پر مویی را حل کرد، نیاز است تا دقیقا علت آن را شناخت. با توجه بهاینکه این مشکل معمولا ناشی از اختلالات هورمونی یا ژنتیکی است، بهتر است در ابتدا بهیک دکتر غدد مراجعه کنید. اما بههر جهت، تنها روش درمانی این مشکل، استفاده از داروهای شیمیایی است. فرایند درمانی مشکل پر مویی بسته بهنوع مشکل و شدت آن میتواند مقطعی یا مادام العمر باشد اما بدون شک در کنار داروهای شیمیایی باید منتظر یکسری عوارض نیز باشید.
برخی از رایجترین داروهای مصرفی برای درمان و کنترل پرمویی شدید عبارتاند از:
-
ضد آندروژنها
-
کرمهای موضعی
-
داروهای ضد بارداری
-
داروی اسپیرونولاکتون
همچنین برای از بین بردن موهای زائد میتوان از روشهایی مانند لیزر درمانی و الکترولیز پوست استفاده کرد.
در این بین، برخی درمانهای گیاهی نیز وجود دارند که نمیتوانند بهعنوان درمان اصلی خیلی کارساز باشند اما بهعنوان درمان مکمل گزینههای مناسبی هستند. توجه داشته باشید که تمامی داروهای شیمیایی مصرفی توسط شما در صورت استفاده نادرست میتوانند عواقب جبرانناپذیری داشته باشند و در صورتیکه برای این مشکل قصد استفاده از داروهای شیمیایی را دارید، حتما با یک پزشک متخصص صحبت کنید.
جمعبندی
موهای زائد در حالت عادی هم برای زنان و هم برای مردان آزار دهنده هستند؛ حال فکر کنید که حجم موهای زائد در بدن شخصی چندین برابر حالت عادی باشد! این موضوع میتواند تاثیرات زیادی را بر زندگی عادی افراد از بحثهای زیبایی گرفته تا بهداشت شخصی و غیره را بهوجود بیاورد. این مشکل را پرمویی بیش از حد میگویند که تحت عوامل مختلفی (معمولا اختلالات هورمونی) بروز میکند و خوشبختانه قابل درمان و کنترل است و ما در این نوشته تمام تلاش خود را بهکار بستیم تا تمام نکات مهم درباره این مشکل را با شما در میان بگذاریم.
در صورتیکه برای پیگیری این مشکل قصد مراجعه بهپزشکان متخصص را دارید، میتوانید از طریق سایت نوبت دهی آنلاین درمانگاه برای دریافت نوبت پزشکان متخصص اقدام کنید.