بلوغ و تاثیرات بلوغ بر مهارت اجتماعی نوجوانان

در این مطلب قصد داریم وابستگی ۲ موضوع مهم در دوران کودکی و نوجوانی فرزتدان را بررسی کنیم. این ۲ موضوع مهم بلوغ ارتباط آن با مهارت های اجتماعی کودکان است
در این مطلب قصد داریم وابستگی ۲ موضوع مهم در دوران کودکی و نوجوانی فرزتدان را بررسی کنیم. این ۲ موضوع مهم بلوغ ارتباط آن با مهارت های اجتماعی کودکان است پس ابتدا به چیستی این موارد میپردازیم و سپس ارتباط آنها را بررسی میکنیم.
بلوغ:
در ابتدا باید متوجه شویم که دقیقا بلوغ چیست. بُلوغ به انگلیسی: (Puberty) فرایند تغییرات جسمی است که از طریق آن بدن کودک در یک بدن بزرگسال قادر به تولید مثل جنسی بالغ میشود. این فرایند توسط سیگنالهای هورمونی از مغز به غدد جنسی شروع میشود: تخمدان در یک دختر، بیضه در یک پسر. در پاسخ به سیگنالها، غدد جنسی هورمونهایی تولید میکنند که لیبیدو و رشد، عملکرد و تحول مغز، استخوانها، عضلات، خون، پوست، مو، سینهها و اندامهای جنسی را تحریک میکنند. رشد جسمی - قد و وزن - در نیمه اول بلوغ تسریع میشود و هنگامی که بدن بزرگسال رشد میکند کامل میشود. قبل از بلوغ، اندامهای جنسی خارجی، که به عنوان ویژگیهای اصلی جنسی شناخته میشوند، ویژگیهای جنسی هستند که پسران و دختران را از یکدیگر متمایز میکند. بلوغ از طریق ایجاد خصوصیات جنسی ثانویه، که باعث تمیز بیشتر جنسها میشود، منجر به بدشکلی جنسی میشود.
علائم و نشانههای بلوغ
بلوغ در هر دو جنس با نشانههایی همراه است، به طور مثال در دختران رشد پستان یا عادت ماهانه و در پسران عوض شدن صدا و رشد موهای صورت کاملا واضح است، در ادامه عمومیترین نشانههای بلوغ در پسران و دختران را میخوانیم.
علائم و نشانههای بلوغ پسرها
- رشد موهای ناحیه تناسلی، موهای صورت یا همان ریش و سبیل و سایر قسمتهای بدن
- بزرگ شدن بیضه و آلت تناسلی
- رشد عضلانی
- رشد سریع بدن
- آکنه
- عوض شدن صدا در پسران و داشتن حالت مردانه در صدا
علائم و نشانههای بلوغ دخترها
علائم بلوغ در دختران عبارتند از:
- رشد موهای ناحیهی تناسلی دختران و سایر قسمتهای بدن مانند زیر بغل
- جهش رشد که شامل بلند شدن قد و رشد جسمانی و عضلات میشود.
- رشد پستان
- شروع عادت ماهانه(بعد از اینکه سیر بلوغ به خوبی پیشرفت کرد)
- آکنه
تغییرات در مغز
رشد مغز کودکان بر رفتار و مهارتهای اجتماعی دوران نوجوانی آنها تاثیر میگذارد. در سن بلوغ، فرزند شما شروع به رشد خود کنترلی میکند. مهارتهای برنامهریزی، حل مسئله و تصمیمگیری از جمله مهارتهایی هستند که در سن بلوغ به صورت خود به خودی کسب میشوند. روند رشد مغز نوجوانان تا سن ۲۰ سالگی ادامه خواهد داشت.
اما مهارت اجتماعی چیست؟
مهارتهای اجتماعی مهارتهایی هستند که از آنها برای ارتباط با دیگران و معاشرت با آنها استفاده میکنیم. این مهارتها هم کلامی هستند و هم غیرکلامی؛ مانند ایما و اشاره، زبان بدن (حرکاتی که حین صحبت کردن از ما سر میزند) و آراستگی، پوشش و ظاهرمان. درواقع ما انسانها برای ارتباط برقرار کردن با دیگران و انتقال پیامها، افکار و احساساتمان به آنها، راههای بسیاری پیدا کردهایم.
دراینمیان بخشی از چیزی که میگوییم به زبان مربوط میشود و بخشی هم به شیوه استفاده از آن، یعنی لحن صدا، بلندی صدا، کلمات انتخابی و بطور کلی موارد مربوط به فن بیان کودکان برمیگردد. زبان بدن، حرکات، اشارات و دیگر روشهای ارتباط غیرکلامی هم که جای خودشان را دارند. برای تقویت مهارت اجتماعی کودکان، باید توجه داشته باشیم که چطور داریم با دیگران ارتباط میگیریم و چه پیامهایی را به آنها منتقل میکنیم. همینطور باید یاد بگیریم که چطور میشود کیفیت معاشرت را بالا برد و به ارتباطی موثرتر رسید.
مهارتهای مهم اجتماعی که توسط اداره استخدام و آموزش شناسایی شدهاند عبارتند از:
- هماهنگی - تنظیم اقدامات در ارتباط با عملکرد دیگران.
- راهنمایی - آموزش و کمک به دیگران برای انجام کاری (به عنوان مثال یک شریک مطالعه).
- مذاکره - بحث با هدف دستیابی به توافق است.
- اقناع - عمل یا واقعیت اقناع کسی یا ترغیب شدن به انجام یا باور کردن کاری.
- سرویس دهی - فعالانه در جستجوی راههایی برای پیشرفت دلسوزانه و رشد روانی - اجتماعی با مردم هستید.
- ادراک اجتماعی - آگاهی از واکنشهای دیگران و توانایی پاسخگویی به روشی درک شده.
مهارتهای اجتماعی هم با اهداف اصلی و هم با اهداف فرعی معطوف میشوند. به عنوان مثال، تعامل در محل کار که توسط یک کارمند جدید با یک کارمند ارشد آغاز شدهاست، در ابتدا شامل یک هدف اصلی است. این کار برای جمعآوری اطلاعات خواهد بود و سپس هدف فرعی ایجاد رابطه برای دستیابی به هدف اصلی خواهد بود. تاکئو دُی در مطالعه خود از آگاهی این را به عنوان tatemae، به معنی قراردادها و عبارات کلامی و honne، به معنای انگیزه واقعی در پشت کنوانسیونها متمایز کرد.
محل تلاقی بلوغ و مهارت های اجتماعی در بلوغ اجتماعی
در حوزه علم روانشناسی این نوع از بلوغ به معنای وارد شدن فرد به مرحله ای از زندگی است که قدردت درک موضوعات مهم زندگی شخصی و اجتماعی مختلف را کسب می کند.
در واقع فردی به پختگی اجتماعی رسیده که بداند متعهد شدن چیست و سپس مسئولیت پذیر شود، برای زندگی خود اهداف بلند مدت تعیین کرده و برای رسیدن به آنان تلاش کند. فردی که به این مرحله از زندگی وارد می شود می داند که هر کسی نیاز به استقلال دارد از این رو برای مستقل شدن تلاش کرده و به خواسته خود می رسد.
بهتر است بدانیم بلوغ اجتماعی سبب می شود که افراد توانایی تصمیم گیری درست درمورد موضوعات مختلف را کسب کرده و در مواقع حساس تصمیمات درست بگیرند. پختگی به معنای درک واقعی از زندگی بزرگسالی و قبول مسئولیت ادامه زندگی به تنهایی می باشد. یعنی یک کودک توانمند یاد می گیرد که چطور در این دوران از زندگی خودش و بدون همراهی والدین برای آینده تصمیم بگیرد و تنها در مواقع لزوم با دیگران مشورت نماید.
همچنین لازم به ذکر است پختگی اجتماعی مفهوم درک کردن موقعیت و شرایط زندگی دیگران، نحوه ارتباط گیری درست با اطرافیان، موفقیت در مذاکره و… را نیز می رساند. بهتر است بدانیم کسی که به این مرحله از زندگی می رسد دغدغه اجتماعی نیز دارد، یعنی برای بهبود شرایط اجتماع هم تلاش می کند تا به اندازه سهمی که در جامعه دارد در جهت پیشرفت آن قدم بردارد.
بسیار خب در این مطلب سعی کردیم که به موضوع ارتباط و محل تلاقی ۲ موضوع بلوغ و مهارت های اجتماعی بپردازیم و به شما در درک این دوره از زندگی کمک بیشتری کنیم.
نظرات خود را درباره این موضوع با ما در میان بگذارید.