راهکارهای نوین و موثر درمان کمردرد
در میان انواع دردهای مزمن، کمردرد یکی از رایجترین آنهاست که افراد زیادی از چنین شرایطی رنج میبرند. قطعا بسیاری از افراد این عارضه را تجربه کردهاند و به خوبی میدانند که چگونه زندگی روزمره تحت تاثیر درد قرار میگیرد.
بیشترین شیوع آن در گروه سنی 45 تا 65 سال است. بیماریهای زیادی از جمله آسیب به کمر، چاقی، آرتریت، دژنراتیو دیسک و فشار عضلانی همگی میتواند کمردرد را به دنبال داشته باشد.
زمانی که درد مزمن میشود، نیاز به مراجعه کلینیک تخصصی، یعنی کلینیک درد دارید. در صورت عدم درمان، محدودیت فعالیتهای روزانه، اضطراب و افسردگی، کاهش کیفیت زندگی و وابستگی به مسکنهای قوی را به دنبال دارد.
در ادامه شما را با راهکارهای درمانی احتمالی که در کلینیک درد انجام میگیرد آشنا خواهیم کرد.
گزینههای درمانی احتمالی برای درمان کمردرد
درمان کمردرد میتواند برای پزشک یک چالش باشد؛ اما اگر علت درد به درستی توسط متخصص درد تشخیص داده شود، راهکار درمانی درست و موثری را دریافت خواهید کرد.
انواع گزینههای درمانی به شرح زیر است:
بلوک عصبی
هدف از بلوک عصبی، تسکین درد مزمن با مسدود کردن مسیر درد از طریق اعصاب است. بلوک عصبی یک داروی بی حس کننده، ضد التهاب و استروئیدی است که با انجام آن عصب یا گروه خاصی از اعصاب مورد هدف قرار میگیرد.
هدف از این تزریق جلوگیری از سیگنال درد است و التهاب را نیز کاهش میدهد. همچنین با تزریق بلوک عصبی امکان بهبود تحریک دائم عصب آسیبدیده فراهم میشود.
متخصص این روش را زمانی که دیگر روشهای غیرجراحی مانند دارو و فیزیوتراپی موثر نباشد، به شما توصیه خواهد کرد.
تزریق استروئید اپیدورال
این دارو به فضای اطراف نخاع یا فضای اپیدورال تزریق میشود. تزریق استروئید اپیدورال معمولا برای رفع کمردرد و سیاتیک ناشی از التهاب مورد استفاده قرار میگیرد.
لازم به ذکر است تسکینی که به دنبال این تزریقها احساس میکنید، نتایج موقت و کوتاه مدتی را به دنبال دارد. معمولا در طی این روش از استروئیدها، بی حس کننده و ضد التهاب استفاده میشود.
رادیوفرکوئنسی
در طی این روش درمانی از جریان الکتریکی برای گرم کردن و از بین بردن قسمت کوچکی از بافت عصبی برای توقف سیگنال درد استفاده میکنند.
این روش درمانی برای افرادی که از کمردرد و گردن درد مزمن رنج میبرند، میتواند تسکین خوبی را به همراه داشته باشد.
مدت زمان باقی ماندن تسکین درد با این روش درمانی میتواند از 6 تا 12 ماه ادامه داشته باشد. همچنین لازم به ذکر است که برای برخی از افراد تسکین طولانیتری را به همراه دارد.
لیزر دیسک کمر
این روش درمانی نوین پروسه تهاجمی ندارد. در روش PLDD یا لیزر دیسک، قسمت میانی دیسک، محلی که به عصب فشار وارد میکند، تبخیر خواهد شد.
در حقیقت این مایع اضافی خارج شده از دیسک به عصب سیاتیک فشار وارد کرده و منجر به درد میشود. زمانی که این مایع طی این روش درمانی تبخیر میشود، فشار از روی عصب سیاتیک برداشته شده و منجر به تسکین درد میشود.
این پروسه با کمک فلوروسکوپی برای انجام پروسه درمانی دقیق انجام میگیرد. در ادامه سوزنی با استفاده از بی حسی موضعی در محل مورد نظر بین مهره قرار گرفته و مایع اضافی نیز تبخیر خواهد شد. بیمار پس از گذشت چند روز میتواند فعالیتهای روزانه خود را انجام دهد.
در صورتی که فتق دیسک داشته باشید یکی از راهکارهای درمانی پیشنهادی در صورت واجد شرایط بودن، لیزر دیسک است.
فیزیوتراپی
داشتن فعالیت فیزیکی پایه و اساس درمان کمردرد است. در واقع یکی از اولین راهکارهای درمانی که باید برای درمان کمردرد در نظر داشته باشید، روشهای درمان کمردرد بدون جراحی مانند انجام فیزیوتراپی است.
تمریناتی که داده میشود باید متناسب با علائم و شرایط خاص شما باشد.
چه افرادی در معرض خطر کمردرد قرار دارند؟
هرچه سن شما بالاتر میرود، احتمال ابتلا به کمردرد نیز بیشتر میشود. همچنین در صورت داشتن چنین شرایطی، بیشتر در معرض خطر کمردرد هستید:
- هیچ تمرین ورزشی انجام نمیدهید.
- سیگار میکشید یا از دیگر محصولات دخانیات مصرف میکنید.
- دچار اضطراب و افسردگی هستید.
- اضافه وزن دارید.
- دچار انواع خاصی از سرطان یا آرتریت هستید.
- طرز بلند کردن اجسام سنگین را نمیدانید.
دلایل احتمالی موثر در ایجاد کمردرد
عوامل زیادی میتواند در ایجاد درد نقش داشته باشد. در واقع دلایل مرتبط با کمردرد موضعی از جمله درد ستون فقرات، ماهیچهها و سایر بافتها در کمر و دلایل انتشار درد به طور مثال دردی که ناشی از مشکلی در اندام که به کمر سرایت میکند، متفاوت است.
موارد احتمالی در خصوص کمردرد موضعی:
- اسپوندیلیت انکیلوزان
- تومور
- آرتروز
- آسیب یا تروما
- اسپوندیلولیستزیس
- تنگی کانال نخاعی
- رادیکولوپاتی
- دژنراسیون دیسک ستون فقرات
- اختلال در عملکرد مفصل ساکروایلیاک
کمردرد موضعی در بافت ممکن است به چنین دلایلی ایجاد شده باشد:
- رگ به رگ شدن رباط
- کشیدگی عضله
- سفتی عضلانی
درد انتشار یافته به کمر:
- عفونت دستگاه ادراری
- آنوریسم آئورت شکمی
- بیماریهای التهابی لگن
- فیبرومیالژیا و سندرم درد میوفاسیال
- پانکراتیت
- مشکلات کبدی
- اندومتریوز
- بارداری
- و....