کلمه رادیولوژی از ترکیب دو کلمه تشکیل شده است که به معانی اشعه و بیان هستند. علت این نامگذاری مفاهیمی است که از اشعه و تصاویر حاصل از آن به دست می آید. اشعه ای که در رادیولوژی مورد استفاده قرار می گیرد می تواند از تمام نواحی بدن بدون اینکه ایجاد خونریزی کند و یا دردی احساس گردد، عبور کند. 

گیرنده های تصویر می توانند اطلاعات حاصل از عبور اشعه از بدن را طوری تدوین کنند که امکان درک آن برای انسان فراهم گردد. این گیرنده ها انواع گوناگونی دارند که صفحات فلوروسکوپی، فیلم رادیولوژی، دوربین، تقویت کننده های تصویر و ... نمونه هایی از آنها هستند. در واقع می توان فیلم های رادیولوژی را به فیلم های عکاسی تشبیه نمود که از چهار لایه به نام های زیر تشکیل شده اند:

  • لایه پایه: این لایه از جنس پلاستیک پلی استر تهیه می شود و نقش نگهدارنده مواد اولیه فیلم را برعهده دارد. علاوه بر این، از ایجاد شکستگی در لایه امولسیون نیز ممانعت می کند.
  • لایه چسبنده: لایه امولسیون و لایه پایه توسط این لایه و با استفاده از چسب به هم جسبانده و محکم می شوند.
  • لایه امولسیون: این لایه که در حقیقت اصلی ترین لایه محسوب می گردد از ترکیب بلورهای هالید نقره تشکیل شده است. کیفیت و سرعت فیلم های رادیولوژی توسط این لایه تعیین می گردد.
  • لایه محافظ: لایه محافظ لایه ای ژلاتینی است که می تواند از فیلم رادیولوژی در مقابل آلودگی و خراشیدگی محافظت کند.
  •  

انواع فیلم های رادیولوژی

فیلم های رادیولوژی در انواع مختلفی به فروش می رسند که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:

  1. فلوروسکوپی: برای انجام این نوع رادیولوژی و مشاهده تصاویر، لازم است بیمار ماده رادیواکتیو مخصوصی را بخورد. بررسی و ارزیابی مشکلات روده، رگ های خونی، قلب، دستگاه ادراری، توده های غیرعادی احتمالی در بافت ها و دیگر اعضای بدن می تواند با این روش انجام بگیرد.
  2. رادیوگرافی: رادیوگرافی در دو نوع ساده قابل انجام است که در آن بدون استفاده از مواد خارجی و تنها با استفاده از اشعه، به بررسی اعضاء بدن پرداخته می شود. در این روش امکان تشخیص فاصله بین اعضاء وجود ندارد.
  3. سی تی اسکن: در این روش از تابش اشعه ایکس استفاده می شود و تصاویر تهیه شده به این روش وضوح بیشتری دارند. در مواردی از قبیل لخته شدن خون، خونریزی های داخلی، پارگی آپاندیس و ... می توان از این روش تشخیصی استفاده کرد.
  4. سونوگرافی: در سونوگرافی برای اینکه بتوان تصاویر را بر روی مانیتور مشاهده کرد از امواج صوتی استفاده می شود. با توجه به این که سونوگرافی خطر بسیار کمتری در مقایسه با روش های دیگر دارد، در دوران بارداری برای بررسی وضعیت جنین از این روش استفاده می شود.
  5. ام ار آی: پزشکان برای بررسی بدن از هر لحاظ از ام ار آی استفاده می کنند. عکسبرداری در این روش توسط میدان مغناطیسی انجام می گیرد تا تصاویر با وضوح و دقت بالایی گرفته شوند. اختلالات عضلانی و مشکلات عصبی از جمله مواردی هستند که توسط ام ار آی قابل تشخیص می باشد.
  6. پزشکی هسته ای: در این تکنیک ماده رادیواکتیو به بیمار تزریق و کارکرد جریان خون و قلب مورد بررسی قرار می گیرد. معمولا برای بیماران سرطانی از این روش استفاده می شود.

انواع مختلف فیلم های رادیولوژی

فیلم های رادیولوژی را در دو گروه کلی دسته بندی می کنند:

  • فیلم رادیولوژی آنالوگ: این نوع از فیلم ها به روش سنتی استفاده می شوند. به عبارتی فیلم های آنالوگ را باید در تاریکخانه و با استفاده از دستگاه پروسسور رادیولوژی ظاهر نمود تا قابل استفاده گردند. امروزه و با پیشرفت تکنولوژی این نوع از فیلم های رادیولوژی کاربرد کمتری دارند.
  • فیلم رادیولوژی دیجیتال: فیلم های دیجیتال انواع جدیدتری از فیلم های رادیولوژی هستند که در آنها مشکلات فیلم های آنالوگ رفع شده است. در این نوع از فیلم ها، کاست در داخل دستگاه CR قرار می گیرد و به این ترتیب اطلاعات مربوط به تصویر بازخوانی می گردد. در صورت نیاز و اتصال به پرینتر می توان تصویر گرفته شده را چاپ کرد.

برندهای مختلف فیلم های رادیولوژی

فیلم های رادیولوژی موجود در بازار از برندهای مختلفی هستند که از بهترین آنها می توان به شرکت های آگفا، کداک و فوجی اشاره کرد. تولیدات این شرکت ها نیز در سایزهای مختلفی می باشند که معمولا در سه سایز دیجیتال  10*8 ، 12*10 ، 17*14 اینچی و پنج سایز آنالوگ 24*18 ، 30*24 ، 40*30 ، 35*35 ، 43*35  سانتیمتری می باشند.

انواع سایزهای فیلم های رادیولوژی

در حالت کلی فیلم های رادیولوژی در ابعاد مختلفی تولید می شوند. ابعاد و سایز این فیلم ها به گونه ای هستند که بتوانند برای تصویربرداری از اندام های مختلف مناسب باشند. سایزهای متداول فیلم های رادیولوژی عبارتند از:

24*18 ، 30*24 ، 40*30 ، 35*35 ، 43*35  

اما اینها تنها سایز فیلم های رادیولوژی موجود در بازار نیستند و شما می توانید از سایزهای دیگری هم با ابعاد 18*13   ،  30 * 15   ،  40*15   ،  43*18   ،  25*20   ،  40*20   ،  24*24   ، 30*25   ،   35*28     ،  35*30    ، 40*40     ،  91*35 و در موارد خاص استفاده کنید.

انتخاب بهترین سایز فیلم رادیولوژی

همان طور که در بالا اشاره کردیم سایزهای مختلفی از فیلم های رادیولوژی در بازار موجود هستند که می توانید برای خرید از بین آنها انتخاب کنید. اما بهترین سایز کدام است؟ به عبارتی کدام سایز از فیلم های رادیولوژی کاربرد زیادی دارد؟

از فیلم رادیولوژی برای تهیه تصاویری از اعضاء مختلف بدن استفاده می شود. به همین دلیل سایز این فیلم ها باید طوری انتخاب گردد که بتواند عضو مورد نظر را به خوبی پوشش دهد. به عنوان مثال برای رادیولوژی انگشتان دست و یا پا نیازی به خرید فیلم رادیولوژی با سایز بزرگ ندارید؛ لکن برای تصویربرداری از ساق پا نیاز به فیلم هایی با سایز بزرگتر دارید.

با توجه به مطالب ذکر شده نمی توان سایز مشخصی را به عنوان بهترین و پر کاربردترین سایز برای خرید معرفی کرد. انتخاب سایز مناسب به تشخیص پزشک و ناحیه درمان بستگی دارد.