یارانه جدید | یارانه جدید هوشمند 1401
شگفتانه جدید دولت برای این افراد | یارانه جدید به چه کسانی می رسد

وزیر اقتصاد در پاسخ به پرسش خراسان درباره منظور وی از هوشمندسازی یارانه ها در توئیتی که به تازگی زده است، گفت: هوشمند سازی به معنای قابلیتی است که این امکان را به حاکمیت می دهد که به تفکیک کدهای ملی بتواند سیاست حمایتی اعمال کند.
دولت در سال جدید با حذف ارز ترجیحی پیشنهاداتی برای یارانه جدید دارد. به تازگی پرداخت یارانه گوشت به عنوان یارانه جدید توسط دولت مردان مطرح شده است.این یارانه جدید بر اساس گمانه زنی ها به 300 هزار تومان می رسد. یارانه جدید به گفته برخی از نمایندگان به صورت کالا پرداخت خواهد شد.در ادامه به آخرین اخبار از یارانه جدید می پردازیم.
دکتر احسان خاندوزی با اشاره به مدل جدیدی که این وزارتخانه برای پرداخت یارانه آرد و نان در حال طراحی و اجرای آزمایشی آن است، افزود: هوشمند سازی به معنای قابلیتی است که این مدل جدید درصورت اجرایی شدن به ما می دهد یعنی به تفکیک کدهای ملی می توان سیاست حمایتی اعمال کرد.
وی تصریح کرد:به عنوان نمونه برای روستاییان یا زنان سرپرست خانوار یا هر یک از گروه های نیازمند حمایت؛ قیمت نان را کمتر نیز ارائه کرد.مثلا اگر نان به طور معمولی قیمت 4 هزار تومان دارد، برای برخی از این گروه ها 2500 تومان محاسبه شود.وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان این که این بستر جدید به حاکمیت این اجازه را می دهد که به تفکیک کد ملی سیاست حمایتی اعمال کند ،اظهار کرد: این دستاورد اصلی این طرح است یعنی با هر دسته بندی و تبعیضی می توانیم سیاست های حمایتی خاص خود را اعمال کنیم که این به معنی یک اقدام هوشمند است.دکتر خاندوزی همچنین اظهار امیدواری کرد که بتوانیم این حمایت هوشمند را برای دیگر کالاها غیر از نان نیز اعمال کنیم و افزود: ما اگر بتوانیم استقرار پایانه های فروشگاهی را نیز در مراکز فروش گوناگون در کشور توسعه دهیم آن وقت خواهیم توانست همین حمایت های هوشمند را درخصوص دیگر کالاها نیز انجام دهیم ولی الان چنین سیاستی را با دقت و ظرافت کافی نمی توانیم اعمال کنیم.
درخور ذکر است به تازگی وزیر اقتصاد در توئیتی از اجرای طرح هوشمندسازی یارانه درخصوص «نان سنتی» خبر داده بود .
بارها شاهد بودهایم که تولیدکنندگان واقعی کشور از مشکلات نظام ارزی کشور گلایه میکردند و میگفتند این روش پرداخت یارانههای ارزی نهتنها منجر به بهبود تولید نشده بلکه حتی به صادرات نیز لطمه وارد کرده است. از سوی دیگر، شیوه کنونی پرداخت یارانهها مشکلات دیگری نیز در کشور ایجاد کرده است؛ بهعنوان مثال سال گذشته ۱۶میلیارد دلار ارز ترجیحی به بخش تولید پرداخت شد اما تورم این بخش به ۱۰۰درصد رسید. این نشاندهنده این بود که با درنظر گرفتن سالهای قبلتر از آن بالغ بر ۱۰۰میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰تومانی به بخش تولید داده شده که اگر مابهالتفاوت آن را حساب کنیم، این عدد از نظر ریالی به هزارهزارمیلیارد تومان رانت و یارانه می رسد؛ عددی معادل یک سال کامل بودجه کشور.
در عمل شاهد بودیم این نظام پرداخت یارانه نهتنها کمکی به تولید نکرده است بلکه مانع از ایجاد تورم نیز نشده است. تجربه نشان میدهد از سال۵۷تا سال۸۱چوب همین شیوه کنونی تخصیص ارز در قالب یارانه را خوردهایم. این روند سال۸۱اصلاح شد. این مشکل اما با حجم کمتر در فاصله سالهای ۸۲تا ۹۱نیز دوباره و با شیبی ملایمتر تکرار شد. بسیاری از تحلیلهایی که امروز در نقد دولت در اصلاح نظام ارزی انجام میشود عقبه آن ناشی از سوءاستفادههای سیاسی و اقتصادی است.
باید بگویم که دولت در سالهای اخیر ارز نفتی و ۴۲۰۰تومانی نداشت و ناچار بود برای تامین نیازهای ارزی کشور از بازار آزاد ارز به نرخ ۲۵هزار تومان تهیه و آن را درقالب ارز ترجیحی به واردکنندگان بدهد. این حرف من نیست، این موضوعی است که رئیسکل بانک مرکزی رسما نیز اعلام کرده است.
از سوی دیگر، مردم باید بدانند که اصلاح نرخ ارز مترادف با افزایش قیمت کالاها نیست؛ یعنی به جای اینکه ارز ۲۵هزارتومانی را به تعداد معدودی بدهیم، این یارانه را به حلقه آخر یعنی مصرفکننده بدهیم بدون اینکه اتفاقی رخ دهد اما چند نکته وجود دارد؛ اول اینکه ما برای این کار باید با هم گفتوگو کنیم. دولت نمیخواهد مردم را ناراضی کند و این گفتوگو میتواند مانع ناراضیتراشی در جامعه شود. ازسوی دیگر، مدلی که دولت در اصلاح نرخ ارز در پیشگرفته است حتما پیامدهای قیمتی دارد. دولت باید منابعی را پیش از اجرای این طرح در اختیار مردم بگذارد.
معتقدم میشود به هر ایرانی دستکم ۳۰۰هزار تومان یارانه داد. اختصاص این مبلغ نیز منجر به افزایش نقدینگی نمیشود چرا که قرار نیست از بانک مرکزی استقراضی صورت بگیرد که پایه پولی را بالا ببرد. در جمعبندی باید بگویم سیاست فعلی ما فسادزاست و باید اصلاح شود. اصلاح آن نظام به شیوه اصلاح برمیگردد.
اگر دولت قصد دارد یارانه را به مصرفکننده بدهد باید یارانه را قبل از مصرف به او پرداخت کند. از سوی دیگر، همانطور که از گذشته و حال سوءاستفادهگرانی بودند، در این مرحله هم خواهند بود. دولت در فرایند اجرای طرح باید وارد جزئیات شود و جریان نظارت خود را تقویت کند تا دست سوءاستفادهگران را قطع کند. جریان نظارت در این روش سختتر از روش کنونی است و این نیازمند برنامهریزی است تا طرح به درستی و دقیق اجرا شود.