خطرناکترین بیماری قلبی : راه تشخیص و پیشگیری

خطرناکترین بیماری های قلبی و عروقی شرایطی هستند که بر عملکرد یا ساختار قلب تاثیر منفی میگذارند و خون رسانی در بدن فرد را دچار اختلال میکنند. هر کدام از بیماری های قلبی علائم و درمان خاص خود را دارند. برخی از این بیماریها با دارو یا تغییر سبک زندگی قابل درمان یا پیشگیری هستند و برخی از آنها به دلایل مختلفی اجتناب ناپذیرند و نمیتوان از آنها پیشگیری کرد. این بیماریهای قلبی ممکن است نیاز به عمل جراحی قلب باز داشته باشند. در ادامه مقاله با خطرناکترین بیماری های قلبی آشنا میشویم و علائم و علل وپیشگیری از هر کدام از آنها را به تفصیل بررسی میکنیم.
شناخت خطرناک ترین بیماری های قلبی
اگر علائم هشدار بیماری های قلبی را بشناسیم و سریع به متخصص قلب مراجعه کنیم، احتمال درمان بیشتر است. ما در این مقاله قصد داریم شما را با خطرناکترین بیماری های قلبی آشنا کنیم. انواع بیماری های پر خطر
آنژین (Angina)
یکی از خطرناک ترین بیماری های قلبی، آنژین است. وقتی خون به دلیل تنگی دیواره عروق کرونر به درستی به ساختار قلب نرسد ممکن است فرد دچار درد و فشار در قفسه سینه و تنگی نفس شود. به این شرایط آنژین قلبی میگویند.
نارسایی قلبی (Heart Failure)
اصطلاح نارسایی قلبی به این معنی نیست که قلب شما از کار افتاده بلکه به این معناست که قلب شما آنطور که باید کار نمیکند و قدرت طبیعی خود را از دست داده. زمانی که خون به مقدار کافی به سلولهای قلب نرسد باعث میشود که دیواره ماهیچهای قلب بسیار ضعیف شود و نتواند به درستی به سایر اعضای بدن خون رسانی کند. به این شرایط که توانایی قلب برای خونرسانی کاهش یافته نارسایی قلبی میگویند.
نارسایی قلبی را بعنوان یکی از خطرناک ترین بیماری های قلبی می شناسند به این دلیل که هیچ درمانی برای نارسایی قلب وجود ندارد، اما تشخیص زودهنگام، تغییر شیوه زندگی و دارو میتواند به افراد کمک کند تا زندگی فعالی داشته باشند و عمر طولانیتری تجربه کنند.
سکته قلبی یا حمله قلبی | از خطرناکترین بیماری های قلبی
یکی دیگر از شایع ترین بیماریهای قلبی خطرناک، سکته یا حمله قلبی است. تشکیل پلاک در عروق کرونر باعث کاهش خونرسانی به قلب میشود و از آنجایی که فشار پمپاژ خون بالاست و عروق کرونر به دلیل وجود کلسترول در دیواره آن تنگ شده است، دیواره عروق کرونر متحمل فشار زیادی
میشود و ممکن است پاره شود و یک لخته خون روی قلب تشکیل شود. به دلیل عدم خون رسانی یا وقفه در جریان خون به بخشی از قلب، برخی از سلولهای قلب میمیرند. به این شرایط انفارکتوس میوکارد یا سکته قلبی میگویند. سکته قلبی یکی از شایعترین بیماری های قلبی است.
علائم حمله قلبی
برخی از علائم و نشانههایی که می تواند نشان دهنده حمله قلبی باشد عبارتاند از:
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- تپش قلب
- حالت تهوع
- دل درد
- تعریق
- درد بازو، فک، کمر یا پا
- احساس خفگی
- تورم مچ پا
- خستگی
- ضربان قلب نامنظم
آنوریسم
آنوریسم یک عارضه قلبی جدی و خطرناک است که میتواند در هر جایی از بدن شما رخ دهد، آنوریسم یک برآمدگی در دیواره شریان شما است. اگر آنوریسم بترکد، ممکن است با خونریزی داخلی جان خود را از دست دهید.
بیماری های قلبی ارثی
بیماری قلبی ارثی به بیماریهایی میگویند که از طریق ژنهای والدین به شما منتقل شده است. البته برخی از این بیماریها به صورت اکتسابی نیز میتوانند به فرد منتقل شوند.
برخی از بیماری های قلبی خطرناک که میتوانند به صورت ارثی به شما برسند عبارت است از:
- کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک (HCM)
- کاردیومیوپاتی اتساع ایدیوپاتیک (DCM)
- کاردیومیوپاتی بطن راست آریتموژنیک (ARVC)
- کاردیومیوپاتی محدود کننده
- فشار خون بالا
- حملات قلبی و نارسایی قلبی
راه تشخیص بیماری های قلبی خطرناک
اکوکاردیوگرام یا اکوی قلب از تستهای تشخیصی متخصصین قلب است که برای برخی از بیماران درخواست میشود. در این تست از امواج صوتی استفاده میشود تا یک تصویر زنده از قلب شما و جریان موجود در قلب و عروق تشکیل شود. این تست به پزشک کمک میکند تا قلب و دریچهها را در حال فعالیت ببیند و عملکرد آنها را بررسی کند.
برخی از بیماری های قلبی خطرناک که میتوانند به صورت ارثی به شما برسند عبارت است از:
- کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک (HCM)
- کاردیومیوپاتی اتساع ایدیوپاتیک (DCM)
- کاردیومیوپاتی بطن راست آریتموژنیک (ARVC)
- کاردیومیوپاتی محدود کننده
- فشار خون بالا
- حملات قلبی و نارسایی قلبی
راه تشخیص بیماری های قلبی خطرناک
اکوکاردیوگرام یا اکوی قلب از تستهای تشخیصی متخصصین قلب است که برای برخی از بیماران درخواست میشود. در این تست از امواج صوتی استفاده میشود تا یک تصویر زنده از قلب شما و جریان موجود در قلب و عروق تشکیل شود. این تست به پزشک کمک میکند تا قلب و دریچهها را در حال فعالیت ببیند و عملکرد آنها را بررسی کند.
کاربردهای اکو قلب
زمانی این تست توسط دکتر قلب در خواست داده میشود که دکتر به برخی از نتایج آن برای تشخیص بیماری و یا افتراق آن از دیگر بیماریها نیاز دارد. اکو قلب به متخصص قلب کمک میکند تا اطلاعاتی راجع به موارد زیر به دست بیاورد؛
اکو قلب به پزشک کمک میکند تا تغییرات در اندازهی قلب، ضخامت دیواره و گشادشدن دریچهها و حفرهها را تشخیص دهد.
در صورتی که لختهای در قلب وجود داشتهباشد، اکو قلب به پیدا شدن آن کمک میکند.
اگر بین پردهی درون قلب و خود قلب، مایع جمع شود، اکو به تشخیص آن کمک میکند.
اصلیترین سرخرگ بدن ما آئورت نام دارد که در صورت بروز مشکل در آن، میتوان با اکو آن را تشخیص داد.
اکو قلب مشکلاتی قلب را حین انقباض و استراحت نشان میدهد.
اگر دریچههای قلبی مشکل داشتهباشند و به خوبی عمل نکنند، اکو مختل خواهدشد و این اختلالات را نشان خواهد داد.
در صورتی که در قلب فشار وجود داشتهباشد، اکو آن را نشان میدهد.
یکی از کلیدیترین کاربردهای اکو قلب، بررسی سلامت ماهیچهی قلبی بعد از اتفاقاتی مثل حملهی قلبی است. از طرفی در صورت وجود نواقص و نقایص قلبی، اکو میتواند نشاندهندهی خیلی خوبی برای آنها باشد. حتی از اکو میتوان برای نشاندادهشدن نقایص قلبی جنین به دنیا نیامده نیز استفاده کرد.
پیشگیری از بیماری های قلبی خطرناک
یک سبک زندگی خاص میتواند ابتلا به بیماریهای قلبی خطرناک را کاهش دهد. شما میتوانید با انجام اقدامات زیر خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهید:
داشتن یک رژیم غذایی متعادل: رژیم غذایی سالم برای قلب، سرشار از فیبر است و شامل غلات و میوهها و سبزیجات تازه است. در این رژیم غذایی چربی، نمک و شکر بسیار محدود است.
ورزش منظم: ورزش میتواند به تقویت قلب و سیستم گردش خون، کاهش کلسترول خون و تنظیم فشارخون کمک کند.
حفظ وزن متعادل: باید همیشه وزن خود را بر اساس شاخص توده بدنی بررسی کنید و اگر اضافه وزن داشتید وزن خود را کاهش دهید.
ترک سیگار: سیگار یکی از مهمترین عوامل ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی است بنابراین ترک آن میتواند به پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی کمک کند.
محدودیت در مصرف الکل: مصرف الکل با بیماری های قلبی ارتباط تنگاتنگی دارد. افرادی که الکل مصرف میکنند بهتر است که نوشیدن الکل را بسیار محدود کنند.
مدیریت استرس و اضطراب: استرس و اضطراب یکی از علل ابتلا به بیماری های قلبی است. با مدیریت استرس و تسلط به آرامش میتوانید خطر ابتلا به برخی بیماریها مثل فشار خون و حمله قلبی را تا حدودی کاهش دهید.
درمان بیماریهای زمینهای: برخی از بیماریهای زمینهای مثل دیابت، چاقی و فشار خون بر سلامت قلب تاثیر میگذارند. بنابراین با درمان این بیماریها از ابتلا به بیماری های قلبی پیشگیری میکنید.
منابع:
https://www.webmd.com/heart-disease/heart-disease-types-causes-symptoms
https://www.medicalnewstoday.com/articles/237191#prevention
https://www.healthline.com/health/heart-disease#heart-disease-and-hypertension
http://www.ensafnews.com/332192/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%AF%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DA%A9%D9%88%DB%8C-%D9%82%D9%84%D8%A8-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%AA%D8%AE%D8%B5%D8%B5-%D9%82%D9%84%D8%A8