هنگام آلودگی هوا، همه توجهات به سمت مشکلات و بیماری های تنفسی و تاثیرات منفی آن بر ریه ها می رود ولی آلودگی هوا می تواند بر همه اندام های بدن تاثیر بگذارد. پوست هم از این قاعده مستثنی نیست و اتفاقا تاثیرات منفی آلودگی هوا روی پوست زودتر پدیدار می شود و با طولانی شدن آلودگی ممکن است ماندگار هم شود.

دکتر محمدعلی نیلفروش زاده با بیان اینکه آلودگی هوا واقعیت دنیای ماشینی و صنعتی است که می تواند بر ارگان های مختلف بدن آثار مخرب و زیانباری ایجاد کند، گفت: پوست اولین و گسترده ترین سد دفاعی بدن در برابر آلاینده های زیست محیطی، دود، ذرات معلق و مواد شیمیایی موجود در هوا محسوب می شود که اثرات مستقیم و غیرمستقیم، کوتاه مدت و دراز مدت مخربی را طی سال های زندگی متحمل می شود.

رییس مرکز تحقیقات پوست و سلول های بنیادی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر اینکه فرمالدئید از مهم ترین مواد آلاینده است و تماس با آن موجب تحریک و آلودگی چشم، پوست، مخاط و بروز علائمی چون تهوع، سرگیجه، التهاب و سوزش می شود، افزود: در مطالعه سال 2010 روی 400 نفر در آمریکا، اثبات شد که آلودگی هوا باعث چین و چروک، پیری، تلانژکتازی (عروق برجسته همراه با رنگدانه قهوه ای)، خارش، کهیر، اگزما و زخم های سطحی پوست می شود.

بنابر اعلام روابط عمومی انجمن متخصصان پوست ایران، نیلفروش زاده، ریزش غیر طبیعی مو، گودی و کبودی اطراف چشم، ضایعات و برخی بدخیمی های پوستی را بخشی از عوارض بلند مدت آلودگی هوا بر بدن دانست و گفت: شستشوی مکرر دست و صورت، استحمام روزانه با شامپوهای معمولی و اجتناب از حضور در هوای آلوده اقدامی ضروری است.

دبیر انجمن متخصصین پوست ایران، کاهش مصرف مواد آرایشی و عطر در روزهای آلوده سال، استفاده از دستکش های نخی سفید، همچنین شوینده های غیرصابونی (سیندت بار - متناسب با اسیدیته پوست)، کرم های مرطوب کننده و ضد آفتاب مناسب را نیز بسیار مهم دانست و گفت: این روزها در هنگام تماس با کودکان که حساس تر هستند باید بیشتر دقت کرد.