قیمت مسکن در چند سال اخیر روند روبه افزایشی داشته است.افزایش قیمت مسکن باعث شد بسیاری از مردم برای سکونت به حاشیه های شهر بروند.افزایش قیمت مسکن دلیل مشکلات بسیاری برای مستاجران شد.همچنین با افزایش چشمگیر قیمت مسکن خریدن خانه تبدیل به رویایی دست نیافتنی برای بسیاری شده است. در ادامه جزییاتی درباره روند قیمت مسکن را میخوانیم.

 بررسی قیمت مسکن در بهار 1400 نشان می دهد این متغیر در مقایسه با سال گذشته رشدی 100 درصدی را به ثبت رسانده است. این رشد به صورت متوسط در تمام کشور به ثبت رسیده و نشان از دو برابر شدن این رقم در کشور در عرض یک سال داشته است.

در گزارش منتشر شده از سوی مرکز آمار، تفکیک رشد قیمت خرید و فروش مسکن به استان ها در بهار 1400 نشان می دهد در بیست استان این افزایش بیش از 100 درصد به ثبت رسیده و در مسیری صعودی قرار داشته است.

 هزینه یک متر مربع زیربنای مسکونی در کل کشور طبق داده های مرکز آمار در بهار امسال تقریبا 12.2 درصد نسبت به زمستان سال قبل رشد داشته است. در مقیاس فصلی در کشور تعداد معاملات رشدی 14.8 درصدی داشته که این امر می تواند بیانگر رفتار فصلی این قیمت در کشور بوده باشد.

مقایسه آمار سالانه در باب قیمت مسکن اما حقیقت مهم تری را در بر دارد. این بررسی نشان می دهد رشد قیمت در بهار 1400 به طور متوسط برابر با 100.2 درصد بوده اما تعداد معاملات برخلاف قیمت در حدود 31.6 درصد افت داشته است.

به عبارت دیگر کاهش عرضه فروش در این بازار می تواند موجب رشد قیمت ها در بازار مسکن شده و در نهایت باعث شود تا تقاضای کمتری در این زمینه وجود داشته باشد.

درجه بندی قیمت مسکن در نقاط شهری

 قیمت متوسط در تهران در بهار 1400 برابر با 37 میلیون و 665 هزار تومان بوده است. این بالاترین میزان قیمت متوسط یک متر مربع زمین مسکونی در نقاط شهری ایران بوده است. استان اصفهان نیز با 13 میلیون و 280 هزار تومان در این رتبه بندی در رده دوم قرار دارد.

در مقابل کمترین قیمت خرید و فروش زیر بنای مسکونی به استان یاسوج تعلق داشته که به طور متوسط برابر با یک میلیون و 878 هزار تومان ثبت شده است.

رکوردزنی افزایش قیمت مسکن در بهار 1400

اما در بررسی رشد فصلی قیمت مسکن به تفکیک مراکز استان های کشور مشاهده می شود 7 استان رشدی بیشتر از میزان متوسط رشد فصلی کشور داشته اند. در این میان خرم آباد با رشدی تقریبا 22 درصدی در صدر بیشترین افزایش قیمت فصلی در بهار 1400 قرار داشته است.

از سوی دیگر کمترین رشد را شهر یزد داشته که تقریبا در مقایسه با زمستان 99 تغییر قیمتی را ثبت نکرده است.  اما با توجه به این که رفتار قیمت مسکن عموما از یک مسیر فصلی تبعیت می کند رشد نقطه ای می تواند نکته مهم تری را در بر داشته باشد.

در همین رابطه در بهار امسال رشد نقطه ای مسکن در مناطق شهری به طور متوسط برابر با 100.2 درصد بوده و در این مقطع رشد قیمت شهر تهران هم ارز با متوسط کل کشوری بوده است.

بررسی دقیق تر مراکز استان ها در ایران نشان می دهد 20 استان کشور رشدی فراتر از میزان متوسط را به ثبت رسانده اند. یعنی در مناطق شهری بیست استان کشور قیمت مسکن بیش از دو برابر شده است.

در این میان استان قم با رشد 140.9 درصدی بیشترین رشد سالانه را در بهار امسال داشته است و در صدر این رده بندی قرار دارد.

از آن طرف شهر کرج در بهار کمترین رشد نقطه ای را در حوزه قیمت خرید و فروش یک متر زیربنای مسکونی به ثبت رسانده که در حد 63.2 درصد بوده است.  بررسی رشد معاملات به تفکیک مناطق شهری نیز نشان می دهد شهر سمنان در بهار 70 درصد رشد معاملات داشته است. 

در بررسی آمار سالانه در این متغیر اما مشاهده می شود ارومیه با 816 درصد رشد معاملات در کشور بیشترین رشد را در سال 1400 ثبت کرده است. با وجود رشد معاملات در این شهر اما قیمت مسکن نیز در ارومیه دو برابر شده که می تواند علامتی از رشد تقاضا در بازار مسکن در این شهر داشته باشد.

هزینه وام مسکن افزایش یافت

در پی روند افزایشی قیمت تسهیلات مسکن متاهل‌های تهرانی باید برای اخذ این وام بیش از ۷۹ میلیون تومان هزینه کنند که نسبت هفته گذشته حدود ۱۰ میلیون تومان افزایش یافته است،همچنین هر برگ اوراق تسهیلات مسکن ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خردادماه سال جاری به ترتیب ۱۶۲ هزار و ۶۰۰، ۱۶۳ هزار و ۲۰۰ و ۱۶۴ هزار تومان قیمت دارد.

روند افزایشی قیمت تسهیلات مسکن همچنان ادامه دارد و طبق آخرین قیمت‌ها، متاهل‌های تهرانی باید برای اخذ این وام بیش از ۷۹ میلیون تومان هزینه کنند که نسبت هفته قبل حدود ۱۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

قیمت مسکنبه نقل از فصل‌اقتصاد، بررسی آخرین وضعیت قیمت اوراق مسکن نشان می‌دهد که هر برگ اوراق تسهیلات مسکن ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خردادماه سال جاری به ترتیب ۱۶۲ هزار و ۶۰۰، ۱۶۳ هزار و ۲۰۰ و ۱۶۴ هزار تومان قیمت دارد.

هر برگ از اوراق تسهیلات مسکن بانک مسکن تیرماه سال ۱۴۰۰ با قیمت ۱۶۳ هزار و ۴۰۰، مردادماه ۱۶۳ هزار و ۳۰۰ و شهریورماه نیز ۱۶۲ هزار و۸۰۰ تومان داد و ستد می‌شود.

همچنین هر کدام از اوراق مهر و آبان و آذرماه ۱۶۲ هزار و ۹۰۰، ۱۶۲ هزار و ۷۰۰ و ۱۶۳ هزار و ۴۰۰ تومان قیمت دارد. قیمت اوراق دی ماه سال جاری نیز ۱۶۵ هزار و ۸۰۰ تومان بوده که این گزارش بر اساس نرخ اوراق در دی ماه نوشته شده است.

مجردهای ساکن تهران می‌توانند تا ۲۸۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند که شامل ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات خرید مسکن و ۸۰ میلیون تومان وام جعاله می‌شود؛ لذا برای دریافت ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات باید ۴۰۰ برگه تسهیلات مسکن خریداری کنند که با تخفیف در نظر گرفته شده تعداد اوراق ۲۰۰ و هزینه آن با تسه ۱۶۵ هزار و ۸۰۰ تومانی، ۳۳ میلیون و ۱۶۰هزار تومان می شود.

همچنین با در نظر گرفتن ۸۰ میلیون تومان وام جعاله که برای آن با تخفیف باید ۸۰ برگه به مبلغ ۱۳ میلیون و ۲۶۴ هزار تومان خریداری کنند، مجموع هزینه خرید اوراق ۴۶ میلیون و ۴۲۴هزار تومان می‌شود.

زوج‌های تهرانی نیز بر همین اساس می‌توانند تا سقف ۴۸۰ میلیون تومان شامل ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات خرید مسکن برای هر نفر و ۸۰ میلیون تومان وام جعاله دریافت کنند.

البته طبق تصمیم جدید، زوجین باید ۴۰۰ برگه تسهیلات مسکن خریداری کنند که هزینه آن ۶۶ میلیون و ۳۲۰هزار تومان می‌شود که همراه با هزینه ۱۳ میلیون و۲۶۴ هزار تومانی وام جعاله در مجموع باید ۷۹ میلیون و ۵۸۴ هزار تومان پرداخت کنند.

نرخ اوراق در سایر استان‌ها چقدر تعیین شده است؟

سقف این تسهیلات برای مراکز استان و شهرهای با جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر برای مجردها به ۱۶۰ و برای زوجین به ۳۲۰ میلیون تومان رسیده است که با توجه به این‌که مجردها با تخفیف باید ۱۶۰ و متاهل‌های ساکن این شهرها نیز باید ۳۲۰ برگه تسهیلات مسکن خریداری کنند، مجردها باید ۲۶ میلیون و ۵۲۸هزار تومان و متاهل‌ها نیز باید ۵۳ میلیون و ۵۶ هزار تومان پرداخت کنند.

این وام برای مجردهای سایر مناطق شهری با تخفیف به ۶۰ و برای زوجین این مناطق نیز به ۱۲۰ میلیون تومان رسیده است. بنابراین مجردها باید با پرداخت ۹ میلیون و ۹۴۸ و متاهل‌ها نیز با پرداخت ۱۹ میلیون و ۸۹۶ هزار توماننسبت به اخذ این وام اقدام کنند.

خانه های قدیمی در شمال تهران چند؟

یک واحد آپارتمان ۱۴۰ متری ۲۰ سال ساخت در قیطریه ۸ میلیارد و۷۰۰ میلیون تومان معامله می شود. قیمت آپارتمان‌های قدیمی شمال تهران نسبت به آپارتمان‌های نوساز گاهی شکاف قیمتی بسیار زیادی دارند. چرا که در این محلات آپارتمان های نوساز زیادی وجود دارند که با لوکس ترین امکانات ساخته شده اند و به همین دلیل سقف قیمت مسکن در این محلات بالا است و در مقابل آپارتمان های قدیمی با شکاف قیمت زیاد نسبت به آنها عرضه می شوند. در حال حاضر یک واحد آپارتمان ۱۴۰ متری ۲۰ سال ساخت در قیطریه ۸ میلیارد و۷۰۰ میلیون تومان معامله می شود.

یک واحد ۱۸۰ متری در فرشته ۱۶ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان قیمت دارد. یک واحد ۱۲۶ متری در قلهک ۲۰ سال ساخت ۷ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان است. یک واحد ۱۹۰ متری در نیاوران با ۲۰ سال قدمت و ۳ خواب ۱۵ میلیارد تومان معامله می شود.یک واحد ۱۳۰ متری در نوبنیاد ۶ میلیارد و ۸۹۰ میلیون تومان قیمت دارد. در ادامه قیمت تعدادی از آپارتمان های قدیمی شمال تهران را با استناد به آخرین فایل های فروش املاک تهران می بینید:

قیمت مسکن

 تسهیلات ساخت مسکن ۱۴ برابر می‌شود؟

آنطور که دولت اعلام کرده بودجه وام ساخت مسکن در سال آینده ۱۴ برابر می‌شود و سهم تسهیلات بخش مسکن حدود چهار برابر می‌شود. به نظر می‌رسد برنامه‌ای که دولت برای شبکه بانکی کشور دارد، نتیجه جز افزایش نرخ تورم نداشته باشد.

براساس داده‌های بانک مرکزی  تسهیلات پرداختی بانک‌ها طی ده ماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ به بخش‌های اقتصادی مبلغ ۲۲۹۴ هزار میلیارد است که نسبت به مدت مشابه پارسال ۵۹٫۴ درصد افزایش یافته است. در ۱۰ ماهه ابتدایی پارسال ۸۵۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات پردخت شده است.

از ابتدای فروردین تا پایان دی ماه امسال، ۱۲۵ هزار میلیارد تومان به بخش مسکن تسهیلات پرداخت شد. سهم وام ایجاد مسکن ۲۶ هزار و ۵۴۴ میلیارد تومان است، در واقع ۲۱٫۱ درصد از تسهیلات بخش مسکن به متقاضیان خرید پرداخت شده است.

در شرایطی که سهم وام ساخت مسکن حدود ۲۶٫۵ هزار میلیارد تومان است، دولت به بانک‌ها تکلیف کرده که سقف پرداخت وام را در سال آینده حدود ۱۴ برابر این مقدار کنند.

براساس قانون طرح نهضت ملی مسکن، شبکه بانکی کشور باید سالانه ۳۶۰ هزار میلیارد تومان از منابع خود را به این طرح اختصاص دهند. فاصله بین تسهیلات تکلیفی دولت با توان بانک‌ها بسیار معنادار است.

از سوی دیگر در حالی که سهم تسهیلات بخش مسکن از کل تسهیلات بانکی ۵٫۴ درصد است، دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ نیز بانک‌ها را مکلف کرده که ۲۰ درصد از منابع تسهیلاتی خود را به بخش مسکن اختصاص دهند.

دولت مشخص نکرده که منابع پرداخت ۲۰ درصد از تسهیلات به بخش مسکن و ۳۶۰ هزار میلیارد تومان وام در قالب طرح نهضت ملی مسکن، چطور تامین شود.

اگرچه دولت قصد دارد که با اعمال این سیاست‌ها مستاجران را خانه‌دار کند اما به نظر نمی‌رسد که به نتیجه‌ای جز افزایش نرخ تورم منجر شود.

رئیس کل بانک مرکزی تورم‌زا بودن سیاست‌های اشتباه دولت برای شبکه بانکی را تایید می‌کند. صالح آبادی در پایان دی ماه گفت: بخشی از تورم به ناترازی در سیستم بانکی برمی‌گردد؛ به این صورت که بانک‌ها از بانک مرکزی استقراض می‌کنند که باعث افزایش پایه پولی و افزایش تورم می‌شود.

او صرحتا اعلام کرده است که یکی از دلایل ناترازی در سیستم بانکی به تسهیلات تکلیفی مبتنی بر قانون بودجه برمی‌گردد. یعنی همان برنامه‌ای که دولت برای بانک‌ها در سال آینده دارد.