قیمت مرغ امروز در خرده فروشی‌ها بیش از 46هزار تومان شد. قیمت مرغ باعث هرج و مرج بسیاری در بازار شده است. قیمت مرغ در چند وقت اخیر با روند صعودی مواجه بوده است. قیمت مرغ گویا با هیچ کنترلی مواجه نیست. قیمت مرغ در روزهای آینده در انتظار نظارت بر توزیع مناسب است.

بررسی بازار مرغ نشان می‌دهد که قیمت مرغ بین ۸۰۰۰ تا ۱۵ هزار تومان بالاتر از نرخ مصوب در حال فروش است. هر چند که ظاهراً افزایش قیمت‌ها به معنای افزایش تقاضا در بازار نیست.

پس از اصلاح نظام یارانه‌ای بارها شاهد این بودیم که مرغ حتی تا ۲۳ هزار تومان پایین‌تر از نرخ مصوب عرضه می‌شد، اما در آن مقطع هم تقاضای چندانی برای خرید این محصول وجود نداشت.

در این بین تولیدکنندگان، ساز مخالف را کوک کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند که قیمت مرغ در بازار به هزینه تمام‌شده تولید نرسید و تولیدکنندگان در زیان شدید هستند. فعالان صنفی بر این باورند که شرایط به سمت‌و سویی می‌رود که واحدهای مرغداری حذف و راه برای واردات باز شود.

البته در این میان، تولیدکنندگان یک هشدار جدی به دولت داده‌اند. آن‌ها می‌گویند دیگر انگیزه جوجه‌ریزی در شرایط موجود را ندارند. آیا این هشدار را می‌توان به معنای کمبود در آینده و افزایش قیمت قلمداد کرد؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد که سود افزایش قیمت مرغ در سطح خرده‌فروشی‌ها، به جیب تولیدکنندگان نمی‌رود و فعلاً نان واسطه‌ها در روغن است. بر اساس اعلام تولیدکنندگان در حال حاضر هر کیلوگرم مرغ زنده ۳۸ هزار تومان به فروش می‌رسد. اما به روایت روزنامه آرمان ملی، قیمت هر کیلو مرغ در سطح خرده‌فروشی‌ها از مرز ۷۵ هزار تومان نیز عبور کرد.

سود افزایش قیمت مرغ به جیب تولیدکننده نمی‌رود

نایب‌رئیس انجمن صنفی مرغداران گوشتی در گفتگو با تجارت‌نیوز عنوان کرد: مرغداری‌ها هر کیلو مرغ زنده را ۳۷ هزار تومان به فروش می‌رسانند و این نرخ در خرده‌فروشی‌ها نیز نباید بالاتر از ۵۵ هزار تومان باشد.

حبیب اسدا…نژاد،  در ادامه افزود: باید رئیس اتحادیه مرغ و تخم‌مرغ پاسخگو این موضوع باشد که چرا این میزان سودجویی در واحدهای صنفی در حال انجام است.

او به لزوم ورود واحدهای نظارتی تأکید کرد و ادامه داد: با توجه به اینکه نرخ مرغ زنده ۳۷ هزار تومان است، فروش آن بالاتر از کیلویی ۵۵ هزار تومان به منزله تخلف در واحدهای صنفی است. تولیدکنندگان این صنف بشدت در حال زیان‌دهی هستند.

اسدا… نژاد در پایان درباره نزدیکی ماه محرم و تأثیر آن روی قیمت‌ها اعلام کرد که در صورت افزایش تقاضا در بازار ما مشکلی برای تأمین بازار نداریم.

عرضه بالای گوشت پرندگان سد رشد قیمت مرغ می‌شود؟

به نقل از اکوایران، عرضه گوشت طیور در برخی گروه ها در سال ۱۴۰۰ صعودی بوده است. مرکز آمار در اطلاعیه ای که در آن روند این شاخص را از حیث تعداد و وزن مورد ارزیابی قرار داده اعلام کرد عرضه گوشت پرندگان به طور کلی در کشور سیری صعودی پیدا کرده است.

در همین رابطه طبق اعلام این مرکز وزن لاشه های قابل مصرف در پرندگان در اسفند ۱۴۰۰ برابر با ۲۰۶ هزار و ۸۷۳ تن بوده که در مقایسه با سال قبل در حدود ۱۵ درصد رشد داشته است.

بررسی افزایش تعداد طیور در اسفند ۱۴۰۰

طبق داده های مرکز آمار به طور کلی در پایان سال گذشته تعداد لاشه های قابل مصرف در کل طیور به ۱۰۸ میلیون و ۹۱۴ هزار قطعه رسیده که نسبت به سال قبل خود تقریبا ۱۵ درصد افزایش داشته است. این رشد نسبت به ماه قبل خود تقریبا برابر با ۳٫۹ درصد بوده است.

مرغ و خروس در این میان در بعد سالانه رشدی ۱۵ درصدی داشته است. در مقابل بوقلمون و بلدرچین از لحاظ تعداد دستخوش افت شده اند و بیشترین افت را بوقلمون داشته است.

رشد وزنی طیور در کشتارگاه ها

موازی با رشد ۱۵ درصدی تعداد طیور ظبح شده در کشتار گاه ها، وزن لاشه های قابل مصرف نیز با ۱۷ درصد افزایش به ۲۰۶ هزار و ۸۷۲ تن رسیده و بیشترین عرضه در دوازده ماه ۱۴۰۰ را ثبت کرده است.

برخلاف آن که میزان افزایش در بلدرچین و بوقلمون پایین بوده، موازی با تعداد طیور ظبح شده در کشتار گاه ها، رشد وزنی مرغ و خروس نیز صعودی بوده و تقریبا معادل با ۱۷ درصد به ثبت رسیده است.

آمارهای اعلام شده از سوی مرکز آمار نشان می‌دهد به طور کلی عرضه مرغ و خروس در روند ماهانه خود در سال ۱۴۰۰ مسیری صعودی داشته و به سطح بالایی رسیده است.

بررسی قیمت ها در این مدت نشان می‌دهد روند عرضه گوشت در کشتارگاه ها بر تورم تاثیرگذار بوده است.

کاهش تورم مرغ در عرضه بالای گوشت

رشد نقطه ای مرغ در پایان سال ۱۴۰۰ روندی نزولی گرفته و از سطح بالای ۱۰۰ درصد در این سال به سطح ۲۰ درصد تنزل پیدا کرد.

طبق بررسی ها کمترین میزان تورم در اسفند ۱۴۰۰ رقم خورده که سطح پایینی را در مقایسه ۱۲ ماهه داشته است.

برخی از تحلیل گران البته این عامل ارزانی رابرای این بازار خطرناک می‌دانند. به گفته برخی فعالان بازار در این مقطع به دلیل عدم خرید جوجه های یک روزه از سوی دولت، در برخی مراکز سطح بالای قیمت نهاده های دامی در این محصولات موجب شده تا بسیاری از جوجه های یک روزه معدوم شوند.

این عمل البته در پی قاعده جدید دولت جلوگیری شده و این نهاد ضمانت خرید را به این مراکز داده است.

محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی گفت: روزانه ۷هزار تن مرغ در سطح کشور و ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰تن در تهران توزیع می‌شود.

به‌گفته او، با توجه به شرایط عرضه و تقاضا پیش‌بینی می‌شود که دوره گذر برای ایجاد تعادل در بازار طی ۴۵روز تا ۲ماه آینده ادامه یابد.

گفتنی است در راستای اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ای، قیمت مصوب هر کیلو مرغ گرم برای مصرف کننده ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان شده است.